Нечутливі до радіоперешкод: РФ використовує проти ЗСУ нові безпілотники на Курщині

Росія запустила нову безпілотну зброю проти українського Курського наступу. Про це повідомляє видання Forbes.

Безпілотники, які не “сліпнуть” від РЕБ

Видання зазначає, що наступ українських військ на Курщині був успішно проведений за допомогою радіоелектронної боротьби, яка “засліпила” російські розвідувальні безпілотники і вибила їхні FPV з неба. Тепер Росія завдає удару у відповідь за допомогою нових безпілотників, керованих за допомогою оптоволокна.

Нові безпілотники несприйнятливі до радіоперешкод. Це перший випадок застосування такої зброї в бою і він є нагадуванням про те, як швидко розвиваються малі безпілотники. Окрім того, це попередження для решти світу, який значною мірою покладається на глушіння сигналу, щоб захиститися від атак безпілотників FPV.

FPV-безпілотники, як правило, вимагають наявності радіозв’язку з оператором. По радіозв’язку передається відеосигнал з дрона і командні сигнали дрону по іншому каналу. Втрата будь-якого з цих сигналів зазвичай означає миттєву втрату безпілотника.

Саме тому на передовій безліч траншейних, чемоданних і автомобільних глушилок, що створюють радіоперешкоди на певних частотах. Дрони постійно змінюють свої робочі частоти, а глушилки постійно оновлюються, щоб зупинити їх.

Одне з рішень проблеми перешкод/зв’язку – термінальне наведення за допомогою штучного інтелекту: оператор фіксує ціль на деякій відстані, а дрон переслідує її навіть за умови втрати зв’язку. Такі системи вже впроваджуються в невеликих кількостях обома сторонами.

Нагадаємо, Міноборони підтримало проєкт закону №11391 щодо надання відстрочки від мобілізації особам, чиї неповнорідні брат чи сестра загинули або зникли без вісти на війні.

\До слова, народні депутати розробили три варіанти економічного бронювання від мобілізації. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *