Чи зростуть тарифи на газ після припинення транзиту: з’явився прогноз експерта

У разі скорочення чи припинення транзиту газу через територію нашої країни, вартість транспортування “блакитного палива” зросте. Про це пише видання РБК-Україна із посиланням на власні джерела.

Якими можуть бути нові тарифи?

Співрозмовник видання повідомив, що зараз тарифи на транспортування на 75% покриваються коштом від доходів за транзит. Якщо його припинять, тарифи обов’язково зростуть, причому в декілька разів, проте кінцева цифра буде залежати від того, яким буде обсяг транзиту з нового року та чи буде він взагалі.

Водночас екс-голова Оператора ГТС Сергій Макогон впевнений, що вартість транспортування підвищиться незначно. За його словами, наразі транспортування “блакитного палива” у внутрішній системі коштує близько 0,2 грн за куб, а у випадку припинення транзиту цифра підвищиться не більше ніж до 0,6 грн.

Макогон зазначив, що із урахуванням актуальної вартості газу для комерційних споживачів, загальна ціна його постачання підвищиться максимум на 3%. Він зауважив, що зростання тарифів не торкнеться громадян, оскільки тариф на транспортування вже закладено у загальному тарифі на газ, зафіксованому на рівні 7,96 грн за куб.

Нагадаємо, хлопців до 25 років, які оформлятимуть паспорт, будуть автоматично вносити до реєстру “Оберіг”

До слова, Кабінет міністрів скоротив строки термінового оформлення та обміну паспорта з 10 до 7 робочих днів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *