Зима буде дуже складною: з’явився тривожний прогноз ООН для України

Взимку світло в Україні можуть відключати від чотирьох до 18 годин щодня. Про це заявляє ООН із посиланням на опитаних експертів.

Експерти переконані, що зима буде “дуже складною”

Зазначається, що Росія знищила близько дев’яти гігават виробничих потужностей – це половина необхідного Україні обсягу задля подолання холодної пори року. За червневими даними 73% теплових електростанцій не працювали, внаслідок чого взимку українці можуть зіштовхнутися із відключеннями електроенергії протягом 4-18 годин кожного дня.

Якщо росіяни здебільшого атакували взимку 2022-2023 об’єкти електропередачі, то після березня 2024 року вони почали завдавати ударів по об’єктах генерації. Ворожі обстріли протягом поточного року пошкодили втричі більше енергоблоків, ніж протягом зими 2022-2023.

Раніше ми писали, що взимку найскладніша ситуація прогнозується у Києві, Одесі та Харкові – там світла може не бути до 16 годин. Експерт зазначив, що три цих міста є слабкими місцями об’єднаної енергосистеми нашої країни.

Найвищі військові ризики має Харків, оскільки місту постійно загрожують ворожі обстріли – в будь-який момент може відбутися удар по підстанції чи генеруючій потужності.

Що стосується Києва та Одеси, то в цих місцях дуже високий рівень споживання електроенергії, що призводить до проблем із генерацією. За словами Харченка, найскладніша ситуація в Одесі, де власна генерація майже відсутня.

Експерт зазначив, що в Одесі наразі встановлюються нові генеруючі потужності задля забезпечення водопостачання та частково теплопостачання, однак невідомо, чи вдасться запустити їх вчасно.

Нагадаємо, глава напрямку розвитку мобільного інтернету Мінцифри Станіслав Прибитько повідомив, що взимку зв’язок буде тільки 4-6 годин, якщо відбудуться блекаути. 

До слова, Польща має намір використати своє майбутнє головування в Євросоюзі для тиску на Україну з метою ексгумації жертв Волинської різанини. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *