Українці можуть втратити роки робочого стажу: в чому причина

Українці можуть втратити стаж через неакуратні записи в трудовій книжці. Про це йдеться у публікації Telegram-каналу “Ти ж юрист”.

У якому випадку стаж не зарахують?

Зазначається, що Пенсійний фонд може відмовити у зарахуванні певного періоду робочого стажу, якщо сторінки трудової книжки заповнені з порушенням вимог “Інструкції про порядок ведення трудових книжок”. Зокрема, усі записи в трудовій книжці вносяться після видання наказу (розпорядження), але не пізніше тижневого строку, а в разі звільнення – у день звільнення.

Окрім того, записи виконуються арабськими цифрами (число і місяць двозначними). Наприклад, якщо робітник прийнятий на роботу 5 січня 1993 р. у трудовій книжці записується “05.01.1993”.

Записи слід виконувати акуратно, ручкою кульковою або з пером, чорнилом чорного, синього або фіолетового кольорів, і завіряються печаткою запис про звільнення, а також відомості про нагородження та заохочення.

У публікації також зазначається, що якщо Пенсійний фонд таки відмовив у зарахуванні певного періоду до страхового стажу через неправильно заповнену трудову книжку, необхідно буде звертатися до суду та визнавати його дії протиправними.

Нагадаємо, Нацбанк запропонував перейменувати в Україні дрібні монети – замінити поточну назву “копійка” на староукраїнську “шаг”.

До слова, у суботу, 31 серпня, в Угорщині відкрили першу українську школу, яка розташована в Будапешті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *