Мобілізація та 16-річні підлітки: адвокат дав важливе роз’яснення

Кожен українець після досягнення 16-річчя згідно із законодавством зобов’язаний стати на військовий облік. У разі невиконання цієї вимоги можуть настати певні юридичні наслідки, розповів “РБК-Україна” адвокат Дмитро Франчук.

Що загрожує юнакам за ігнорування вимоги?

За словами адвоката, 16-річні юнаки мають стати на облік в ТЦК, включно з проходженням медичного огляду та реєстрацією особистих даних. У разі ігнорування цієї вимоги можуть бути накладені адміністративні наслідки.

Зокрема, КУпАП за порушення законодавства щодо військового обов’язку передбачає накладення штрафу. Якщо це стосується неповнолітньої особи, то відповідальність нестимуть його батьки чи опікуни. Розмір штрафу визначається обставинами кожного окремого правопорушення.

Франчук додав, що ігнорування вимоги щодо постановки на військовий облік 16-річним юнаком не створить для нього у цьому віці серйозних проблем, однак після повноліття ситуація може змінитися. Зокрема, відсутність особи на військовому обліку може розцінюватися, як ухилення від військової служби, що потягне за собою накладення обмежень, в тому числі виїзду за кордон.

Нагадаємо, Володимир Зеленський підписав указ щодо надання безкоштовного помешкання громадянам зі званням Героя України, а також рідним загиблих Героїв.

До слова, західні країни затримують виділення Україні грошей з прибутку від заморожених російських активів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *