Всіх водіїв попередили: за свої автівки треба платити гроші – коли та скільки

Українці зобов’язані сплачувати податки при продажі транспортних засобів. Про це нагадала прес-служба Головного сервісного центру МВС.

Скільки треба викласти при продажі?

Головний сервісцентр МВС наголосив, що продаж транспортного засобу фізичною особою зобов’язує сплачувати податок на дохід. Протягом року легкові автомобілі, мотоцикли та мопеди оподатковуються за такими ставками:

  • 0% при першому продажі;
  • 5% від вартості авто при другому продажі + 1,5% військового збору;
  • 18% від вартості авто – третій та наступні продажі + 1,5% військового збору.

Власники автобусів, тракторів, вантажівок, причепів, спецтехніки та іншого рухомого майна при продажі першої та другої одиниці техніки сплачують податок у розмірі 5%, а також військовий збір – 1,5% від оціночної вартості. Продаж третьої та наступної одиниці техніки зобов’язує сплатити податок у розмірі 18% та військовий збір 1,5% від оціночної вартості.

Варто додати, що Міністерство фінансів не бачить жодних проблем ані для покупців авто, ані для автомобільного ринку у разі запровадження “транспортного податку”.

Зокрема, йдеться про податок у розмірі 15% від вартості автомобіля при першій його реєстрації. За словами очільника міністерства Сергія Марченка, на адресу його відомства надійшло чимало критики від автодилерів – вони стверджують, що військовий збір може призвести до тінізації ринку.

До слова, українці разом із майном можуть отримувати у спадщину й борги померлих родичів – це стосується навіть боргів за комунальні послуги.

Нагадаємо, NYT роз’яснив, чим обернувся наступ ЗСУ на Курщину – шанс на мир між Україною та РФ зник.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *