Українські суди масово скасовують штрафи ТЦК: основні причини

Суди в Україні скасували 88% штрафів, накладених ТЦК за порушення правил військового обліку (зі ст. 210 КУпАП). Про це повідомляє Опендатабот.

Які основні причини скасування покарання?

Зазначається, що найчастіше суди скасовують покарання через недоведеність правопорушення або порушення процедури притягання до відповідальності. Варто додати, що розміри штрафів у військовий час вищі і наразі становлять від 17000 до 25500 грн.

На початок серпня було виявлено як мінімум 34 справи щодо скасування штрафів військових за весь час дії нових норм щодо порушення правил військового обліку. З них 30 справ завершилися на користь позивачів скасуванням штрафів.

Українські суди зазначають, що закон зворотної дії не має, тому карати за правопорушення, які сталися у минулому, за новими правилами не можна. Наприклад, ТЦК оштрафували медикиню за те, що вона не стала на облік, однак суд скасував покарання, оскільки вона не була зобов’язана цього робити під час отримання медичної освіти.

Нагадаємо, основною проблемою бронювання працівників підприємств є те, що роботодавці приймали військовозобов’язаних на роботу без військово-облікових документів.

До слова, Україна отримає кілька пакетів військової допомоги від союзників.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *