Мобілізація в Україні: що зміниться для жінок вже з 17 липня

В Україні до 16 липня включно триває оновлення військово-облікових даних як чоловіків, так і деяких жінок. Зокрема, це стосується фармацевтів та медикинь, яких за порушення цього обов’язку можуть покарати, пояснює юрист Андрій Корбецький.

Яке покарання загрожує жінкам за неоновлення даних?

Юрист зауважив, що, згідно з п.11 ст.1 ЗУ “Про військовий обов’язок та військову службу”, українки, які мають фармацевтичну чи медичну освіту, мають обов’язково стати на військовий облік. Ця норма діяла і раніше, але тепер жінкам встановили дедлайн – 17 липня, і до цього часу вони мають відвідати ТЦК.

Корбецький розповів, що медикині та фармацевтки повинні оновити облікові дані у військкомати. У випадку невиконання цього обов’язку вони ризикують отримати штраф або тимчасове обмеження, наприклад, позбавлення права керування транспортом.

Варто зазначити, що оновлення українками даних в ТЦК не означає їхню обов’язкову мобілізацію. Наразі мобілізація жінок до лав ЗСУ є добровільним.  

Нагадаємо, новий очільник британського уряду Кір Стармер зазначив, що Україна може використовувати для завдання ударів по території Росії зброю Британії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *