Чи буде примусове повернення українських чоловіків з Чехії: посол дав чітку відповідь

Чоловіків призовного віку, які наразі перебувають на території Чехії, не будуть примусово повертати до України. Відповідну заяву зробив у коментарі Радіо Свобода Василь Зварич, посол України в Чехії.

Примусові заходи щодо українців не застосовуватимуться

Зварич наголосив, що у Чехії не розглядають застосування будь-яких примусових заходів щодо повернення українців додому, особливо чоловіків мобілізаційного віку. Він зазначив, що мотивація є свідомістю кожного громадянина нашої країни, проте додав, що виконання обов’язку перед державою є вибором українців, які за різних причин опинилися за межами України.

Раніше очільник МЗС Чехії Ян Липовський зазначав, що його країна не підтримує українців мобілізаційного віку, які намагаються уникнути призову до війська за кордоном. Він також наголосив, що можливості Чехії обмежені у питанні щодо примусового повернення українців додому.

У Міністерстві внутрішніх справ Чехії повідомили, що наразі на території країни як постійно, так і тимчасово перебувають понад 250 тис. українських чоловіків. З них візу тимчасового захисту отримали більш ніж 95 тис. українських чоловіків віком від 18 до 65 років.

Нагадаємо, в Україні з’явиться Міністерство повернення українців – народні депутати зі “слуги народу” вже обговорювали його можливих очільників.

До слова, в Україні стартував проєкт із супроводу ветеранів та демобілізованих людей – їм допомагатимуть реінтегруватися після повернення з війни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *