Транзит газу та нафти РФ через Україну: в ОП повідомили, чого чекати з січня 2025 року

Україна з 1 січня 2025 року припинить транзит російської нафти і газу в ЄС, проте готова здійснювати постачання енергоресурсів з інших країн через територію РФ. Про це заявив радник голови ОП Михайло Подоляк в інтерв’ю Новини.LIVE.

Поточні контракти Україні сама розірвати не могла

Подоляк зазначив, що наша країна готова здійснювати постачання будь-якого іншого транзитного газу, який буде йти із середньоазіатських країн, наприклад. Він додав, що з 1 січня 2025 року припиняє роботу нафтопровід «Дружба», через який такі країни, як Словаччина, Чехія та Угорщина, отримували російську нафту.

Радник голови Офісу президента нагадав, що була резолюція ЄС, щодо якої ці країни мали знайти можливості для диверсифікації поставок нафти і припинити транзит російської нафти через Україну, що також стосується і газу. Він зазначив, що поточні контракти, які закінчуються 1 січня 2025 року, Україна не могла в односторонньому порядку розірвати.

Водночас Подоляк наголосив, якщо будь-яка країна Європи вважатиме за необхідне отримувати казахстанський або азербайджанський газ, Україна готова його транзитувати. Однак для цього має буде відповідна логістика, юридична основа і контрактність.

Нагадаємо, Володимир Зеленський підписав указ щодо надання безкоштовного помешкання громадянам зі званням Героя України, а також рідним загиблих Героїв.

До слова, західні країни затримують виділення Україні грошей з прибутку від заморожених російських активів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *