Чи почнеться навчальний рік у школах раніше: заява освітнього омбудсмена

Частина областей України розглядає можливість повернення до навчання наприкінці літа, проте освітній омбудсмен Сергій Горбачов вважає, що громади та заклади освіти не встигнуть до цього підготуватися.

Правові підстави розпочинати навчання раніше відсутні

За словами омбудсмена, питання початку, тривалості та завершення навчального року в Україні регулюються законом “Про повну загальну середню освіту”. Він визначає, що освітній процес у закладах середньої освіти організується в рамках навчального року, який розпочинається 1 вересня, триває щонайменше 175 днів і завершується максимум 1 липня наступного року.

Водночас під час дії на території Україні воєнного стану дату початку навчального року, його тривалості та завершення визначає уряд. Станом на 10 липня відповідної постанови ще не видано.

З цієї причини, констатував Горбачов, жодних правових підстав для початку навчального року раніше 1 вересня немає. Він також додав, що для цього уряд мав би ухвалити відповідне рішення на декілька місяців раніше, аби дати громадам та закладам освіти змогу підготуватися.

Нагадаємо, мешканцям Києва доведеться викласти до 30 грн/кВт електроенергії за умови використання альтернативних джерел живлення у багатоповерхових будинках.

До слова, українські пенсіонери, які працевлаштувалися та протягом 10 днів не повідомили про це Пенсійному фонду України, будуть змушені повернути в бюджет частину грошей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *