На тлі російських погроз: НАТО проведе масштабні ядерні навчання

НАТО проведе масштабні ядерні навчання після заяви російського диктатора Володимира Путіна щодо зміни ядерної доктрини. Про це заявив генсек Альянсу Марк Рютте у Лондоні, повідомляє “Європейська правда”.

Тисячі військових, бази та десятки літаків

НАТО в понеділок, 14 жовтня, розпочне навчання, на яких тренуватиметься застосовувати тактичну ядерну зброю. Відпрацювання проводитиметься на тлі чергового посилення ядерної риторики РФ, покликаної не допустити використання Україною далекобійних західних ракет для ударів по території країни-агресорки.

Навчання Steadfast Noon (“Непохитний полудень”) триватимуть близько двох тижнів. У них візьмуть участь 2000 військовослужбовців, буде використано вісім баз і 60 літаків, здатних нести ядерні боєголовки, із 13 країн. Зона навчань – Бельгія, Нідерланди, Велика Британія, Північне море.

Щорічні навчання Steadfast Noon проводяться вже понад 10 років. Цього разу вони відбудуться після того, як Путін демонстративно анонсував зміни в ядерній доктрині Росії. Зокрема, 25 вересня на засіданні Ради безпеки РФ він запропонував зафіксувати положення, згідно з яким “агресія” з боку неядерної держави за підтримки ядерної держави буде розцінюватися як спільна атака на Росію.

Нагадаємо, екс-генсек НАТО Йєнс Столтенберг припустив, що Україна може бути прийнята до Альянсу тільки з підконтрольними територіями. Він зазначив, що такий варіант може стати інструментом закінчення війни.

До слова, Україна рухається до скасування заборони на експорт зброї, щоб заробити на продажу дронів та масштабувати їхнє виробництво. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *