В одній з країн ЄС змінять правила надання житла українцям: що потрібно знати

Естонський департамент соцстрахування планує змінити порядок надання одноразової допомоги біженцям з України на оренду житла. Про це пише видання ERR.

Які зміни готують для українських біженців?

Починаючи з середи, 11 вересня, допомогу на оренду житла зможуть отримати лише ті українці, які прибули до Естонії нещодавно. Компенсація не залежить від розміру доходів особи і наразі її можуть отримати всі біженці, які прибули до країни та отримали тимчасовий захист після повномасштабного вторгнення. Максимальний розмір компенсації дорівнює €1200.

Марет Маріпуу, гендиректор департаменту, зазначила, що велика кількість українців, які давно перебувають в Естонії, звернулися за отриманням допомоги. Вона зазначила, що з завтрашнього дня її можна буде отримати лише протягом шести місяців з моменту отримання першої посвідки на проживання в країні.

Варто додати, що після початку повномасштабної війни до Естонії приїхали більш ніж 60 тис. українців. Країна однією з перших відкрила для біженців гуманітарні центри, забезпечила їх медичною допомогою, житлом та надавала правову підтримку.

Нагадаємо, взимку на міста України можуть очікувати серйозні проблеми із енергопостачанням. Найскладніша ситуація прогнозується у Києві, Одесі та Харкові – там світла може не бути до 16 годин.

До слова, під час дії воєнного стану автомобілі українців можуть вилучати на потреби військових – це визначено законом №10449. Ми написали, хто може це зробити та як власникам авто отримати компенсацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *