Дефіцит зберігатиметься роками: НБУ стривожив прогнозом щодо електроенергії

Відновлення економіки України в умовах повномасштабної війни стримує дефіцит електроенергії, що є одним з основних чинників. Він зберігатиметься протягом наступних років, повідомив голова НБУ Андрій Пишний виданню “Укрінформ”.

Яким буде дефіцит електроенергії до 2026 року?

За словами Пишного, електроенергії Україні не вистачатиме на рівні 7% до кінця поточного року, наступного року він трохи зросте, але згодом суттєво знизиться. Відповідна заява пролунала в рамках обговорення липневого Інфляційного звіту Нацбанку України.

Зазначається, що цей прогноз будується на припущеннях, однак його реалізації багато в чому залежатиме макроекономічна картина.

За прогнозом голови НБУ дефіцит електроенергії перевищуватиме 7% у поточному році, наступного року він буде близьким до 8%, до 5% у 2026 році та залишатиметься одним з основних стримувальних чинників для української економіки. Натомість відновлення будуть підтримувати значні бюджетні видатки завдяки допомозі міжнародних партнерів, подальша розбудова експортних шляхів на тлі посилення попиту на експортні українські товари та розвиток розподіленої генерації.

Нагадаємо, в Україні не плануються відключення електроенергії, однак вони все ж можуть повернутися у випадку, якщо температура повітря перевищить 30 градусів.

До слова, у першому півріччі 2024 року в Україні народилося на 9% менше дітей, аніж минулого року (87655), при чому за цей же період сталося 250972 смерті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *