Коронавірус в Україні: виявлено перші випадки нового штаму – в МОЗ попередили

У липні в Україні зареєстровано три випадки “FLiRT” – нового субваріанту коронавірусу “Omicron”. Про це йдеться у публікації прес-служби Мінохорони здоров’я.

Інфіковані – особи старші за 60 років

Ігор Кузін, головний санітарний лікар України, повідомив, що минулого тижня було зафіксовано перші три випадки “FLiRT”. Один в Івано-Франківській області та ще два у Києві, причому всі інфіковані (чоловік та дві жінки) – старші за 60 років.

Зазначається, що новий штам походить від варіанту Omicron та внаслідок специфічних мутацій в білку-шипі він здатен краще зв’язуватися з клітинами та уникати при цьому імунної відповіді. Іншими словами, “FLiRT” найбільш небезпечний для осіб з ослабленим імунітетом, а інфікуватися ним можуть навіть ті, хто проходив вакцинацію.

ВООЗ наразі специфічної оцінки щодо небезпеки нового штаму не надає, проте зазначає, що треба моніторити його розвиток а межах кожної країни. Згідно із результатами досліджень, вакцини досі ефективні для захисту від важких форм коронавірусу, хоча й не здатні повністю запобігти інфікуванню FLiRT”.

Нагадаємо, у першому півріччі 2024 року в Україні народилося на 9% менше дітей, аніж минулого року (87655), при чому за цей же період сталося 250972 смерті.

До слова, в Україні в найближчі роки очікується землетрус, магнітуда якого становитиме від 7 до 7,5 балів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *