В Україні з’явиться новий податок: подорожчають чимало товарів

Кабмін планує запровадження протягом найближчих трьох років податку на підсолоджену воду, що може призвести на подорожчання газованих та сокових напоїв. Про це йдеться у бюджетній декларації уряду на 2025-27 рр.

Акциз на солодкі напої – частина національної стратегії доходів до 2030 року

Податок на підсолоджені цукром напої хотіли запровадити ще минулого року, коли у парламенті було зареєстровано два проєкти законів:

  • №9032-1 – запроваджує шляхом змін до Податкового кодексу податкову ставку на мінеральні та газовані води з додаванням цукру та інших підсолоджувачів, ароматичних речовин обсягом €0,1/літр;
  • №9033-1 – передбачає спрямування отриманих від сплати податку грошей на реалізацію програм із запобігання неінфекційним захворюванням та лікування від них, а також на підтримку програми шкільного дитячого харчування.

Мінохорони здоров’я підтримує запровадження акцизу на підсолоджені цукром напої. Зазначається, що за частого споживання вони впливають на розвиток діабету, набір зайвої ваги, ожиріння та появу інших проблем зі здоров’ям. Нерідко усього літр такого напою містить понад добову норму цукру.

Нагадаємо, розмір пенсії в Україні напряму залежить від стажу та заробітної плати. За умови отримання мінімалки та наявності достатньої кількості стажу (35 років) розмір пенсії не дотягне навіть до 2,5 тис. грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *