Ціни зростатимуть весь наступний рік: невтішний прогноз бізнесу

Протягом наступних 12 місяців в Україні очікується зростання споживчих цін. Рівень становитиме 9,7%, йдеться у звіті “Ділові очікування підприємств України” від НБУ.

Після покращення відбувається погіршення інфляційних очікувань

У другому кварталі поточного року український бізнес очікував рівень інфляцію у 9,0%, а в першому кварталі – 11,0%. У четвертому кварталі минулого року її рівень складав 11,3%, а у третьому кварталі – 14,8%.

Понад половина (54,4%) респондентів переконані, що інфляція не буде вищою за 10,0% (у попередньому опитуванні це значення становило 62,8%). 15,3% опитаних вважають, що вона перевищить 15,1%.

Найсуттєвішим чинником для підвищення  споживчих цін є повномасштабна війна (це вказали 81.8% респондентів). Окрім того, у 2,5 рази посилився вплив податкових змін (до 37,9%). Також значно посилився вплив курсового чинника та виробничих витрат (75,4% та 68,5% відповідно).

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський намагається продати “план перемоги” лідерам європейських країн, проте поки незрозуміло, чи готові вони його прийняти.

До слова, Кабінет міністрів скоротив строки термінового оформлення та обміну паспорта з 10 до 7 робочих днів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *