Нацбанк хоче відмовитись від копійок: що пропонує натомість

Замість «копійок» Нацбанк України хоче запровадити «шаги». Подробиці про нову грошову реформу розповідає пресслужба фінансового регулятора.

НБУ пропонує староукраїнську назву грошей

У день народження гривні, 2 вересня, Нацбанк запропонував перейменувати в Україні дрібні монети – замінити поточну назву «копійка» на староукраїнську «шаг». Також названо кілька цілей для видозміни монетного ряду: дерусифікація, декомунізація, деколонізація та відродження національних традицій у грошовому обігу.

У Нацбанку підкреслили, що після дослідження історії грошового обігу України було зроблено висновок, що така назва для розмінної монети, як «копійка» є символом московської окупації. Регулятор визнає, що перейменування дрібних монет має тільки політичне значення, і не має фінансового обґрунтування.

Повідомляється, що держкошти на вилучення старих дрібних монет для заміни їх на «шаги», якщо пропозицію буде затверджено, витрачатися не будуть. Заміна старих грошей на нові відбуватиметься природним шляхом – у міру зносу старих монет.

Поки що це тільки ідея Нацбанку і для затвердження потрібно підготувати та ухвалити відповідний законопроєкт, яким внести зміни до низки чинних законів: «Про Національний банк», «Про розмінну монету в Україні» тощо.

Нагадаємо, Володимир Зеленський підписав указ щодо надання безкоштовного помешкання громадянам зі званням Героя України, а також рідним загиблих Героїв.

До слова, у суботу, 31 серпня, в Угорщині відкрили першу українську школу, яка розташована в Будапешті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *