Українці можуть збільшити свої пенсії більш ніж наполовину: як це зробити

Українці мають можливість підвищити свою пенсію, якщо продовжать працювати після досягнення 60-річного віку. Однак у цьому випадку вони мають попередити ПФУ про намір відкласти вихід на відпочинок, розповідає “Обозреватель”.

Якою буде надбавка за кожен рік наднормового стажу?

За умови продовження роботи після досягнення 60-річного віку пенсія зросте на 0,5% за кожен місяць до 5 років та 0,75% за кожен місяць після 5 років.

Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, ті громадяни, які бажають продовжити працювати після 60 років, отримуватимуть більшу пенсії за додатковий страховий стаж. Збільшення розміру виплат залежить від кількості відпрацьованих місяців після рішення щодо відстрочки виходу на заслужений відпочинок:

  • відстрочка до 60 місяців: пенсіонери, які вирішать працювати й далі та відтермінують вихід на пенсію на строк до 5 років, отримають +0,5% за кожен місяць додаткового стажу;
  • відстрочка понад 60 місяців: ті громадяни, які працюватимуть понад 5 років після досягнення 60-річного віку, отримають +0,75% до пенсії за кожен відпрацьований місяць.

Таким чином, якщо громадянин вирішить працювати ще додаткові шість років, то його надбавка до пенсії становитиме 54%. Варто розуміти, що на збільшення виплат впливають лише повні місяці страхового стажу – ті з них, які не були повними, в розрахунок не включатимуть.

Нагадаємо, право на пенсію у зв’язку зі смертю військовослужбовця мають непрацездатні родичі (насамперед чоловік/дружина) за умови досягнення пенсійного віку або наявності групи інвалідності.

До слова, наступного року вимоги до стажу для виходу українців на заслужений відпочинок зміняться. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *