Пенсія для родичів загиблого військового: якою вона має бути

Право на пенсію у зв’язку зі смертю військовослужбовця мають непрацездатні родичі (насамперед чоловік/дружина) за умови досягнення пенсійного віку або наявності групи інвалідності. Про це повідомляє прес-служба ПФУ.

Яким має бути розмір пенсії?

Пенсія має складати від 30 до 70% (це залежить від причин смерті) та не може бути меншою за два прожиткові мінімуми (4722 грн). Уряд своєю особливою постановою ухвалив, що родичі особи, яка, починаючи з 2014 року, загинула безпосередньо у бойових діях, не можуть отримувати пенсію за втратою годувальника меншу за 7800 грн.

У випадку наявності кількох претендентів, кожен з утриманців отримуватиме не менше 6100 грн/міс. Допомогу в оформленні виплат надають ТЦК або інші відомства, яким військовослужбовець був підпорядкований.

У випадку смерті військового на фронті, його батьки або дружина/чоловік, який не вступив у повторний шлюб, можуть достроково піти на пенсію за віком:

  • жінки – у 50 років (за наявності 20 років стажу);
  • чоловіки – у 55 років (25 років стажу).

Родичі зниклої безвісти особи мають право на пенсію через втрату годувальника. При цьому не має значення, це військова чи цивільна людина.

Нагадаємо, в Україні не плануються відключення електроенергії, однак вони все ж можуть повернутися у випадку, якщо температура повітря перевищить 30 градусів.

До слова, у першому півріччі 2024 року в Україні народилося на 9% менше дітей, аніж минулого року (87655), при чому за цей же період сталося 250972 смерті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *