Українців попередили про чергове подорожчання комуналки: що і коли додасть в ціні

Наступного року в Україні може початися підвищення тарифів на комунальні послуги. Національний банк України у своєму звіті прогнозує їх “поступове приведення до ринкових рівнів”.

Що та з яких причин подорожчає для українців?

У Національному банку очікують, що цього року тарифи на газ, опалення та гарячу воду переглядати вже не будуть. А ось подорожчання електроенергії з червня виявилося навіть вищим, ніж очікував Нацбанк, що прискорило інфляцію до 13,3%.

Окрім того, можливе і поступове підвищення акцизів. Це, разом з іншими подорожчаннями, стане суттєвим чинником для зростання інфляції у 2025-2026 роках.

Однак заморожування тарифів на поточному рівні, за даними Національного банку, накопичуватиме квазіфіскальні дисбаланси та погіршить фінансовий стан державних енергокомпаній, відтягнувши ціновий тиск на майбутнє. Передбачається, що у наступні роки адміністративна інфляція зростатиме більш ніж на 10% через подорожчання тарифів.

Нагадаємо, згідно із прогнозом підприємств України найближчим роком передбачається зростання зарплат, проте їхні сподівання щодо цього послабилися.

До слова, з 1 серпня Нацбанк України почав виводити з обігу банкноти номіналом 500 грн старого зразка (2003-2007 рр).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *