Найпопулярніший овоч стрімко додав у ціні: стали відомі причини

Середня вартість капусти в Україні підскочила до 25 грн/кг, хоча ще місяць тому за кілограм просили лише 8-10 грн. Причина подорожчання – скорочення врожаю, повідомляє видання Агроперспектива.

Попит підвищується, а пропозиція – скорочується

Експерти пояснюють, що підвищення цін на капусту зумовлено тим, що пропозиція знижується, в той час як попит зростає. Окрім того, на якості та врожайності овоча негативно позначилися погодні умови.

Фермери розповідають, що через спекотну погоду дозрівання білоголової капусти в господарствах сповільнилося. Також зниження якості фіксується через шкідників та хвороби на полях, тому якісна продукція додала в ціні. Наразі за неї просять до 25 грн/кг, що на 63% перевищує її вартість станом на кінець минулого тижня.

Експерти зазначають, що на здорожчання капусти впливає обмежена ринкова пропозиція – багато господарств вже реалізувало ранні сорти, тоді як пізні масово на прилавки ще не надходять. З тієї причини, що попит є доволі високим, відбувається підвищення цін.

Нагадаємо, розмір пенсії в Україні напряму залежить від стажу та заробітної плати. За умови отримання мінімалки та наявності достатньої кількості стажу (35 років) розмір пенсії не дотягне навіть до 2,5 тис. грн.  

До слова, деякі українські пенсіонери мають право на отримання вікових компенсаційних доплат, але є деякі умови.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *