Накопичуйте гроші вже зараз: в Україні прогнозується подорожчання продуктів

Через дефіцит електроенергії в Україні можуть подорожчати деякі категорії продуктів. Про це пише agronews із посиланням на слова заступника голови Всеукраїнської аграрної ради Дениса Марчука.

Що саме подорожчає для українців?

За його словами, у випадку, якщо дефіцит в енергосистемі нашої країни залишатиметься на такому ж високому рівні, як зараз, на українців чекає підвищення цін на продукти. В першу чергу, це стосується хлібобулочних виробів, м’ясних та молочних продуктів.

Марчук повідомив, що аграрії почали готуватися до відключень електроенергії ще з осені 2022 року, проте наразі ситуація є важчою внаслідок втрати в енергетичній галузі – особливо критично це в тваринництві. Річ у тім, що молочно-тваринна ферма потребує електрики, оскільки все – від доїння до зберігання молока підключено до генерації.

Ферма на 500 голів потребує 100 кВт лише на 1 годину, що потребує значної кількості дизельного пального, внаслідок чого зростає і затратна частина. В результаті молочка вже зросла в закупівлі на 3-5% за червень-липень.

Нагадаємо, парламент ухвалив внесення змін до Податкового кодексу щодо підвищення акцизів на пальне – перше підвищення відбудеться вже 1 вересня поточного року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *