Автомобілізація в Україні: хто може вилучити авто та як отримати компенсацію

Під час дії воєнного стану автомобілі українців можуть вилучати на потреби військових – це визначено законом №10449. Про те, хто може це зробити та як власникам авто отримати компенсацію, пише “24 канал”.

Закон чітко визначає всі норми автомобілізації

Авто можуть вилучити лише у тих громадян, які мають більш ніж один ТЗ. Це можуть зробити:

  • працівники ТЦК;
  • співробітники ГУР чи СБУ (лише за наявності відповідного рішення місцевих держадміністрацій).

При вилученні авто співробітники військкомату, СБУ чи ГУР мають скласти відповідні акти прийняття-передачі майна. У них вказуються стан автомобіля, його залишкова вартість та інші дані, які дають можливість ідентифікувати автівку.

Після закінчення воєнного стану та початку демобілізації протягом 30 діб вилучені автівки мають бути повернені своїм власникам. У випадку пошкодження транспортного засобу його власник може отримати компенсацію.

Для цього йому треба звернутися до військкомату із заявою що отримання компенсації. Також знадобляться акт прийняття-передачі ТЗ, акт про повернення авто під час демобілізації та звіт про оцінку майна/висновок експерта. ТЦК розглядають заяву до 10 днів та оформлюють висновок щодо виплати компенсації.

Нагадаємо, в Україні з’явиться Міністерство повернення українців – народні депутати зі “слуги народу” вже обговорювали його можливих очільників.

До слова, в Україні стартував проєкт із супроводу ветеранів та демобілізованих людей – їм допомагатимуть реінтегруватися після повернення з війни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *