Залишилося п’ять днів: НБУ почне вилучати банкноти в Україні – які саме

Починаючи з 1 серпня Нацбанк України почне виводити з обігу банкноти номіналом 500 грн старого зразка (2003-2007 рр). Їх поступово замінюватимуть на новіші банкноти, повідомляє прес-служба НБУ.

Як відбуватиметься вилучення купюр з обігу?

У Нацбанку пояснили, що банкноти номіналом 500 грн поступово вилучатимуть з обігу для подальшої заміни на сучасніші та більш захищені. Водночас зазначається, що купюри старого зразка залишатимуться дійсним платіжним засобом.

Головною метою вилучення з обігу купюр номіналом 500 грн є підвищення якості обігових грошей. Купюри старого зразка зносилися через те, що вже майже 18 років знаходяться в обігу.

Нацбанк спільно з фінансовими установами буде вилучати дані банкноти з готівкового обігу:

  • банки не видаватимуть у касах такі банкноти за всіма видами операцій з готівкою;
  • Нацбанк припинить підкріплювати каси банків даними банкнотами

Банкноти номіналом 500 грн після потрапляння до банків повертатися в обіг більше не будуть. Їх передадуть до Нацбанку для подальшого перерахування та утилізації.

Нагадаємо, згідно із прогнозом підприємств України найближчим роком передбачається зростання зарплат, проте їхні сподівання щодо цього послабилися.

До слова, розмір пенсії в Україні напряму залежить від стажу та заробітної плати. За умови отримання мінімалки та наявності достатньої кількості стажу (35 років) розмір пенсії не дотягне навіть до 2,5 тис. грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *