Борги у спадщину: кому доведеться розраховуватися за померлих родичів

Українці разом із майном можуть отримувати у спадщину й борги померлих родичів. Це стосується навіть боргів за комунальні послуги, і як діяти у подібних ситуаціях, розповів адвокат Євген Буліменко у коментарі “РБК-Україна”.

Які борги українці можуть отримати у спадок?

За словами адвоката, всі борги померлої особи, які вона не сплатила за життя, переходять у спадщину та мають бути сплачені спадкоємцем. Серед таких боргів у спадщину можуть бути аліменти, комунальні платежі, борги за рішенням суду або кредити.

Українське законодавство передбачає, що спадкоємець не може прийняти спадщину і при цьому відмовитись від прийняття боргів спадкодавця, які входять до неї. Адвокат зауважив, що кредитори спадкодавця можуть на законних підставах пред’явити вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, зокрема, і вимоги щодо сплати його боргів.

Такі вимоги можуть пред’являтися:

  • не пізніше шести місяців з дня одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину на все або частину спадкового майна незалежно від настання строку вимоги;
  • протягом шести місяців з дня, коли кредитор спадкодавця дізнався про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину.

У випадку, якщо кредитор протягом цих строків не пред’явив вимоги, позбавляється права на неї.

Нагадаємо, в Україні можуть з’явитися субсидії для внутрішньо переміщених осіб на оренду житла, що дозволить зменшити їхнє фінансове навантаження.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *